Yazılıma yeni başlayacaksanız, aklınızda bir proje varsa öncelikle bunun ne tür bir uygulama olduğunu(masaüstü, web, mobil, gömülü sistem) belirlemeniz gerekir. Bunu belirledikten sonra hangi platformları hedeflediğinizi düşünmeniz gerekir. Örneğin; masaüstü bir uygulama için Windows, Linux veya Mac, mobil için Android, iOS veua Windows Phone, gömülü sistem için Arduino, Raspberry Pi belkide arm veya başka bir mikroişlemci. Bunlar en genel düşündüğümde aklıma gelen seçenekler. Kafanızda yöneleceğiniz alanı belirledikten sonra yapacağınız araştırmalar size daha iyi sonuç verecek, daha işinize yarar seçenekler ile karşılaşacaksınız.
“iOS programlamak için hangi dili öğrenmeliyim?”
“Mobil uygulama geliştirmek için nereden başlamalıyım?”
“Web sitesi geliştirmek için hangi diller gerekir?”
Programcılığa sıfırdan başlamak istiyorum
Tabi bu söylediklerim aklında bir fikir olanlar için en iyi sonucu verecektir. Ama birde benim aklımda bir fikir şimdilik yok, sadece bir iki uygulama yapmak istiyorum, programlama benim için uygun mu onu görmek istiyorum diyecek olanlar da vardır. Soru bu şekilde genel olduğunda yukarıda bahsetmiş olduğum her kafadan çıkan ayrı sese dahil olacağım bende.
Çevremde yapabildiğim kişisel gözlemlerin, okuduğum makaleler, bloglardan çıkardığım kendi düşüncelerim sonucunda programlamaya sıfırdan başlayacak biri için en uygun dilin Python olduğunu düşünüyorum. Yeni başlayacak biri için C zor, C++ karmaşık veya C#, Java yazımı zor gelebilir. Ama Python günümüzde mevcut diller arasında yüksek seviyeli dillerden biri ve en popüler diller arasındadır.
Programlama dilleri düşük ve yüksek seviye olarak kendi içlerinde ayrılırlar. Düşük seviye programlama dilleri makine diline daha yakın olup (machine language, assembly ) yazımı daha zordur. Yüksek seviye diller ( Python, Ruby, T-SQL) ise daha çok günlük hayatta kullandığımız kelimeleri kullanarak, basit kelimeler ile bilgisayara işlerimizi yaptırabileceğimiz kullanımı kolay dillerdir.
Python ile girişi yaptıktan sonra yapacağınız örnek uygulamalar ile zaten ilginizi tam olarak hangi alanın daha çok çektiğini göreceksiniz. O noktaya geldiğinizde ister yukarıda anlattığım daha amacına yönelik sorular ile cevaplar arayabilir, isterseniz de Python ile devam edebilirsiniz.
Buraya kadar okudunuz ve dediniz ki benim kafamda yapmak istediğim belli. Ben de kendi bilgim doğrultusunda cevap verebileceğim sorulara cevaplarımı yazacağım.
You must be logged in to post a comment.